joi, 1 martie 2012

Propunerea surpriza: barbatii ar putea face munca in folosul comunitatii, in cazul dezastrelor

stirileprotv.ro Dupa experienta acestei ierni, cand viscolul a troienit zeci de sate si multi oameni in putere s-au uitat la jandarmi cum dau zapada, fara sa-i ajute, oficialii vin cu niste propuneri.

Se gandesc sa schimbe legea stagiului militar, acum optional, cu o perioada de munca in folosul comunitatii, in cazul unui dezastru. Doar asa ar putea aparea mai multi voluntari, care sa dea o mana de ajutor atunci cand navalesc apele sau se aduna nametii.

"In Germania e plin de voluntari. Plus ca in aceasta tara, daca nu vrei sa faci armata, ti se impune sa practici voluntariatul timp de sase ani la diferite organizatii stabilite de stat. Noi am desfiintat armata, dar poate nu era cazul. Puteam forma echipe de voluntariat, in Franta, spre exemplu, sunt platiti cu 11 euro/ora. In 2012, ne-am propus sa organizam doua simpozioane pentru a vorbi si cu alti colegi care deja au implementat acest sistem in tara lor", a declarat Sorin Lucaciu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

60555510 Propunerea surpriza:stagiul militar ar putea deveni obligatoriu in anumite conditii X 60555640 Propunerea surpriza: barbatii ar putea face munca in folosul comunitatii, in cazul dezastrelor X

Scoala obligatorie de la 6 ani! Cum se face inscrierea in clasa pregatitoare si ce vor face copiii la ore

Aceasta preocupare vine dupa perioada grea de iarna, cand reprezentantii ISU ar fi avut nevoie de oameni mai multi pentru a face fata corespunzator unei asemenea situatii de criza.

In 2007 a intrat in vigoarea legea potrivit careia serviciul militar obligatoriu pe timp de pace se suspenda, trecandu-se la cel bazat pe voluntariat. Singura diferenta intre sistemul din Germania, spre exemplu, si cel de la noi este ca acolo tanarul are de ales intre armata si voluntariat pe cand in Romania, decizia nu este impusa fiind lasata doar ca optiune. Astfel s-a ajuns ca in situatii de criza, sa nu avem un numar corespunzator de cadre militare.

Aflate deocamdata la nivel de dezbatere, propunerile sunt cuprinse in strategia care ar trebui aplicata, in cazul unei catastrofe sau al unui dezastru, cand Romania trebuie stabilizata in cel mult 72 de ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu