luni, 26 martie 2012

Arad: O femeie a ajuns la spital dupa ce a fost atacata de o haita de 8 caini

O femeie in varsta de 40 de ani din Arad a fost internata in spital, luni, dupa ce a fost atacata de o haita de opt caini, medicii fiind nevoiti sa o opereze la picioare din cauza muscaturilor suferite, anunta Mediafax. Incidentul s-a petrecut in zona unor depozite din cartierul Aurel Vlaicu din Arad.  Femeia a incercat sa se apere cu poseta, insa cainii au muscat-o de maini, de picioare si de fese, iar un paznic al depozitelor din zona, care a vazut incidentul, a intervenit si a reusit sa alunge animalele. Acest caz vine la doar doua zile dupa ce un copil de 6 ani din localitatea suceveana Darmanesti a murit dupa ce a fost atacat pe camp de o haita de caini.

Paznicul care se afla in zona a chemat o ambulanta, iar victima a fost transportata la Spitalul Judetean, unde a fost operata la picioare din cauza muscaturilor profunde: "A fost supusa unei interventii chirurgicale pentru ca plagile au sangerat puternic", a declarat medicul Adrian Viner, care a preluat cazul.

Medicii spun ca starea femeii este acum stabila, ea primind medicatia necesara.

Victima le-a spus politistilor ca haita era formata din opt caini maidanezi pe care i-a mai vazut in zona respectiva si in alte zile.

Politia a sesizat Serviciul de ecarisaj, lucratorii deplasandu-se in zona incidentului pentru a cauta cainii.

Pe 30 ianuarie, o femeie in varsta de 71 de ani din Satu Mare a murit dupa ce a fost atacata de o haita de caini fara stapan, la marginea orasului, iar pe 20 ianuarie, un copil de 6 ani din localitatea timiseana Checea a ajuns la Spitalul de Copii din Timisoara in stare grava dupa ce a fost muscat de o haita de caini. Baietelul, care suferea de sindromul Down, avea muscaturi pe tot corpul si a fost supus unei interventii chirurgicale de urgenta.


  • Curtea Constitutionala: Legea privind eutanasierea animalelor fara stapan, neconstitutionala

Reamintim ca magistratii Curtii Constitutionale au decis, pe 11 ianuarie, ca Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia, este neconstitutionala.

In prezentarea motivarii, CCR a precizat ca a declarat drept neconstitutionala legea eutanasierii cainilor fara stapan, pe motiv ca solutiile prevazute nu sunt clare si previzibile, iar autoritatile locale trebuie sa apeleze la eutanasiere doar in ultima instanta, dupa epuizarea celorlalte masuri.

Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, facuta in 25 noiembrie 2011 de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL.

Potrivit sesizarii, prevederile Legii de modificare si completare a OUG 155/2001 incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, intrucat forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Totodata, legea incalca articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, intrucat aceasta este o propunere de completare si de modificare a unei OUG si nu are la baza o lege speciala de abilitare, astfel ca nu este un caz exceptional care ar impune interventia Guvernului in adoptarea unei masuri urgente.

"Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate", se arata in sesizarea deputatilor PSD si PNL trimisa Curtii Constitutionale.

In opinia deputatilor PSD si PNL, legea incalca si articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constitutie.

Problema eutanasierii si a conditiilor in care este dispusa aceasta este principala problema a legii, considera semnatarii sesizarii.

"Eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasierii, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitate si stricte, cu caracter exceptional", potrivit sesizarii.

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 noiembrie, Legea privind cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".

Conform legii, consiliile locale aveau obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

De asemenea, cainii trebuie tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeaza in actul normativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu